Het recyclen van koper
Koper is een buigzame metaalsoort die heel geschikt is om elektriciteit te geleiden.
Door de jaren heen is koper in veel verschillende producten gebruikt. Vroeger was daarbij vooral het uiterlijk van koper belangrijk en werd het gebruikt voor onder andere kunstwerken. Tegenwoordig gebruiken we het vooral vanuit praktische overwegingen. Het geleidt stroom, is makkelijk te buigen en heeft een antibacteriële werking.
Voorbeelden van producten die van koper zijn gemaakt:
- Koperdraad
- Kunstwerken
- Waterleidingen
- Muziekinstrumenten
- Brouwketels
Het recyclen van oud koper is belangrijk voor het milieu. Koper wordt gewonnen uit kopererts. Dit is een schaarse grondstof. Bij het winnen van de grondstof wordt het milieu beschadigd.
Koper kan heel goed worden gerecycled. Het materiaal behoudt hierbij de kenmerkende eigenschappen. Koper is na ijzer en aluminium het meest gerecyclede metaal. Omdat het materiaal zo schaars is, ligt de oud koper prijs per kilo heel hoog.
Oud koper prijs
De prijs die je bij ons krijgt voor je oud koper is, net als bij andere metaalsoorten, afhankelijk van meerdere factoren:
De actuele oud koper kiloprijs
Hoeveel kilo oud koper je inlevert
De actuele kiloprijs verandert dagelijks. Wij gebruiken de prijzen op de London Metal Exchange (LME) als leidraad. Omdat deze prijzen zo vaak veranderen hebben wij ervoor gekozen ze niet op onze site te plaatsen. We vinden het belangrijk jou goed voor te lichten en willen niet dat je uitgaat van een schrootprijs die niet actueel is.
De oplossing? Maak een foto van het metaal dat je wil inleveren en stuur dit via WhatsApp naar 06 34209909. We vertellen je dan de actuele kiloprijs. Je kunt ons natuurlijk ook altijd bellen op 0515 245050 of bezoeken aan de Zadelmakersstraat 26 in Sneek.
Waarvan is de actuele kiloprijs afhankelijk?
De actuele kiloprijs is afhankelijk van vraag en aanbod op de markt. De vraag naar koper komt van de producenten die hiervan producten maken. Als het goed gaat met de economie, worden er veel geproduceerd. Er is dan meer vraag naar koper. Het aanbod komt van de producenten van koper. Hoeveel zij produceren hangt bijvoorbeeld af van de beschikbaarheid van de grondstoffen en de prijs die zij verwachten te krijgen. Hoeveel vraag en aanbod er is, bepaalt dus de actuele prijs van oud koper. Koper wordt steeds schaarser. De vraag overtreft al jarenlang het aanbod. Hierdoor krijg je een goede prijs voor je oud koper.
Wil je jouw koper inleveren? Bekijk dan hieronder onze locatie en openingstijden
Hoe herken je koper?
Wij zamelen oude metalen gescheiden in. Zo zorgen we voor ervoor dat iedere metaalsoort ook na recycling nog steeds over dezelfde eigenschappen beschikt.
Als jij je oud metaal bij ons inlevert, dan kunnen onze collega’s je precies vertellen om welke metaalsoort het gaat. Als je zelf wil beoordelen of je met koper te maken hebt, let dan op de volgende eigenschappen:
- Het product is niet magnetisch
- Het heeft een rode kleur
- Het is zacht en makkelijk te buigen
- Er is meestal geen sprake van roestvorming
Wat is het verschil tussen roodkoper en geelkoper?
Koper heeft een rode kleur. Als er wordt gesproken over geelkoper dan is er eigenlijk sprake van een ander metaal waarin koper is verwerkt. Een voorbeeld hiervan is messing.